De afwerking

 

In z'n algemeenheid richt ik mij meer op het kunstzinnige portret voor aan de wand. Om deze reden is de afwerking natuurlijk van groot belang. Toen ik begon met fotograferen, kwam ik er al snel achter dat ik het bewerken van foto's zeker net zo leuk vind als het fotograferen zelf. Per gevolg heb ik veel tijd gestopt in het goed worden in de nabewerking. Ook geniet ik erg van het fotografisch experiment en heb ik ontdekt dat sommige experimenten tot een zeer fraai eindresultaat kunnen leiden.

 

 

Prints

 

Het meest voor de hand liggende is natuurlijk de foto na bewerking af te drukken op een mooi fotopapier, maar ook afdrukken op bijvoorbeeld speciaal voor fotografie geprepareerd aquarelpapier kunnen erg fraai zijn. Zelf kan ik tot 32 x 48 cm printen. Grotere prints en prints op materialen als canvas, aluminium, enz. laat ik elders doen.

 

 

Polaroid

 

Met oude polaroidcamera's en de nieuwe polaroidfilm van Impossible kun je mooie schilderachtige foto's maken. Op zich zijn de kantenklare beelden vaak al erg fraai, maar ook laat de polaroid zich fijn manipuleren. Hieronder bijvoorbeeld een zogenaamde polaroidemulsielift waarbij de beeldlaag uit de foto verwijderd wordt en vervolgens op aquarelpapier geplakt wordt.

 

Erg fraaie resultaten kun je ook bereiken door de polaroid in te scannen en vervolgens op canvas af te drukken (zie de voorbeelden hieronder.

 

 

Voorbeelden Polaroid

 

Encaustiek

 

Encaustiek en is afwerking/schildertechniek die al door de Egyptenaren in de tijd van de piramiden en farao's gebruikt werd. In mijn geval houdt het in dat een (zwart-wit) foto eerst ingekleurd wordt met olieverf om vervolgens afgewerkt te worden met een mix van harsen en bijenwas. Dit geeft een erg mooi 'arty' resultaat. Voorbeelden volgen.

 

copyright foto's en websiteontwerp © erik jonker - 2016

copyright © erik jonker - 2016

© erik jonker - 2016